Znate li kako mršavimo s 20, 30 ili 40 godina?



U kojem god razdoblju života da se nalazite, nešto će vam uvijek biti prepreka u želji za linijom. Ono što trebate je različita strategija za dob u kojoj se nalazite
Dvadesete
</div> <div id='passback-wbd6ac146ec'></div>
Stalno jedete vani s prijateljima
Kad imate 20 godina, uglavnom još nemate partnera i djecu. Ono što imate je brdo prijatelja s kojima često jedete vani. S obzirom na to da ste mladi, jedete što god želite, kad god želite. Ukratko, unosite znatno više kalorija nego što vam treba.
Sve što morate svladati jest naručivanje zdravih obroka kad ste izvan kuće. Mudro je naručiti prvi jer istraživanja pokazuju kako u ljudi u grupi uglavnom slijede vođu (naručuju istu stvar). Također, pokušajte odabrati neko mjesto koje ima zdraviju hranu – nemojte biti povodljivi.
Jedete uz svjetlo ekrana
Kad jedete dok nešto radite, ne uživate u hrani, već je jednostavno bacate u usta dok ste koncentrisani na ono što gledate ili radite. To je loša navika. Hrana koju pojedete na taj način neće biti zasitna kao ona na koju obraćate pažnju.
Druga stvar koja je loša u vezi obroka pred ekranom je to što na taj način zaboravljamo što radimo i koliko jedemo. Cilj je obratiti pažnju na obrok i uživati u hrani.
Kasni obroci
Kad smo mladi, ne osjećamo glad onoliko često koliko se to događa kad smo stariji. No preskakanje jela tokom dana vodi do kasnih obroka. Umjesto da sve kalorije unosite prije spavanja, namjestite si alarm kad biste trebali jesti tokom dana i jednostavno pojedite nešto.
Tridesete
Nemate vremena za vježbanje
Novopečene majke uglavnom imaju vremena samo za kratko tuširanje i pranje zuba pa ih je teško kriviti što ne vježbaju. Iako se možda ne čini tako, vježbanje tokom bebina spavanja može biti vrlo dobra ideja. Dodajte vježbanju šetnje s djetetom i za tren ćete biti u sjajnoj formi.
Frižider vam je kronično prazan
Djeca nesumnjivo zahtijevaju puno vremena, no odlazak po namirnice ne bi trebao zbog toga trpjeti. Važno je napuniti smočnicu zdravom hranom od koje se mogu raditi brzi obroci.
Najobičnija pečena jaja ili neko jelo s konzervisanim grahom dugo će vas držati sitima, a mogu biti gotovi za desetak minuta. Također, nemojte zaboraviti konzerviranu tunjevinu za ukusnu salatu.
Četrdesete
Ostajete bez mišića
Kako starite, mišićna masa počet će opadati, a metabolizam će vam se polako usporavati. To je dio razloga zbog kojih se u toj dobi lakše debljamo.
Povećajte unos proteina tokom dana i pojačajte vježbanje mišića kako biste ostali u formi i vitki. Imajte na umu da proteini tijelu ne trebaju u večernjim satima, no da su važni tokom dana pa je pametno pojesti nešto bogato proteinima za doručak i ručak.
Nasjedate na smrznutu i brzu hranu
Sa svim obavezama koje imamo, prilično je teško staviti pošten obrok na stol prije večeri, no to ne znači da trebamo popustiti smrznutoj i brzoj hrani. Umjesto toga, potrošite malo vremena za vikend i napravite sebi raspored zdravih obroka za cijelu sedmicu.
Zapamtite, nije vam cilj napraviti svečanu večeru, već jedan zdrav obrok. Sretno!

(tportal.hr)

0 komentari:

Objavi komentar