Probajte čarobnu lambadu

Probajte čarobnu lambadu

Lambada je ukusan kolač koji rado jedu djeca, a i oni starijeg uzrasta. Lambada je izdašan kolač, a može se peći u većem plehu, kao kolač ili u kalupu za tortu.

Sastojci:

Biskvit:

   * 4 jaja
   * 100g šećera
   * 100g brašna
   *  1 kašika praška za pecivo
    * 1 kašika vanilin šećera

Voćna krema:

    * 1 l soka od narandže (juice)
   *  10 kašika šećera
    * 3 kesice pudinga od vanilije

Bijela krema:

    * 500ml mlijeka
    * 70g gustina
    * 150g šećera
    * 1 vanilin šećer
   *  kap ruma ili arome vanilije
    * 200 ml slatkog vrhnja (ulupanog u čvsti šlag)

Ganache:

    * 300ml slatkog vrhnja
    * 75 g čokolade za kuhanje
    * 100g mliječne čokolade

Još potrebno:

    * Petit beure keksi i malo mlijeka za natopit kekse

Priprema:

1. Biskvit:Ugrijat pećnicu na 180°C. Tepsiju ( 39x22cm) obložit papirom za pećenje.Odvojit žumanjke i bjelanjke. Bjelajnke ulupat u čvrsti snijeg. Žumanjke dobro izmiskat sa šećerom i vanili šećerom, dodat brašno i prašak za pecivo sve dobro izradit mikeserom i ručno dodat snijeg od bjelanjaka, izmiješat i sve izlit u tepsiju i peć na 180°C oko 12-15min, provjerite čačkalicom da li je gotovo ( ne treba mu dugo nemojte da vam potamni).
Tijesto ostavit da se ohladi.
    2. Dok se tijesto peće vi skuhajte bijelu kremu: Stavite kuhat 300ml mlijeka sa šećerom i vanili šećerom. Sa strane ostavite 200ml mlijeka u koje dodajte gustin dobro izradite mikserom, da vam ne bude grudvica. Kad mlijeko zavri smanjite vatru i polagano dodavajte gustin s mlijekom uz stalno mješanje i kuhajte na laganoj vatri dok ne zgusne. U kremu dodajte kap ruma ili arome vanilije i ostavite da se hladi, nabolje bi bilo da je svako malo promiješate .
Ulupajte slatko vrhnje u šlag. U skroz hladnu kremu dodajte šlag od slatkog vrhnja i sve dobro promiješajte.
3.Kad ste skuhali bijelu kremu i ispekli biskvit, krenite na pravljenje voćne kreme:
Ova krema ne smije čekat biskvit da se ispeće jer se jako brzo stegne, znači biskvit mora bit pečen prije nego nju počnete radit.
Hladan biskvit izvadite iz tepsije odvojite papir za pećenje vratite ga u tepsiju, poškropite s malo mlijeka i ostavite da čeka kremu.
4.Voćna krema: Odvojite 700ml soka (naradža sok iz tetrapaka, juice) i stavite kuhat sa šećerom. Pomiješajte 300ml soka i 3 kesice pudinga od vanilije. Kad sok uzavre dodajte mu puding i uz stalno miješanje kuhajte dok se ne počne zgušnjavati. Odmah vruće izlijte na biskvit i odmah (dok je još vruće) poslažite na kremu petit beure keks koji ste malo namočili u mlijeko.
5. To sve ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi i stavite u frižider na sat-dva da se hladi. Nakon hlađenja na kolać namažite bijelu kremu i pripremite ganache.
6.Ganache: 300 ml slatkog vrhnja stavite na vatru da se grije i dodajte obe čokolade uz stalno miješanje i na laganoj vatri zagrijavajte vrhnje i miješajte da se otope čokolade. Vrhnje vam ne smije zavrti...malo ugrijte pa makinte s vatre, pa opet malo ugrijte pa makinte s vatre i tako sve dok se čokolade ne otope.Kad su se obe čokolade otopile...prelite kolač s čokoladom i ostavite ga preko noći u frižideru.

0 komentari:

Objavi komentar