Kruh od krumpira može biti sjajno rješenje ako vam ostane pirea od ručka, a zaista ne zahtijeva veliko kulinarsko umijeće za uspješnu pripremu.
Iako krumpir nije tipičan sastojak u
pripravi kruha, toj svakodnevnoj namirnici daje jednu posebnu teksturu i
mekoću. Jedan od najpoznatijih recepata za takav ukusni prilog jelu je
Poljski kruh od krumpira. Jednako može biti i dobro rješenje ako vam
ostane pirea od ručka. Potrebno je odvojiti samo 15 minuta za pripremu i
40 za pečenje. Mirisi koji će širiti vaše malo kulinarsko remek djelo
sigurno će privući sve ukućane za stol.
Sastojci:
* ½ šalice mlijeka
* ½ šalice pirea od krumpira
* 3 žlice šećera
* 2 žlice omekšalog maslaca
* 1 ½ šalice plus 1 ½ šalice namjenskog brašna
* 1 veliko jaje, tučeno
* 1 pakiranje (2 ¼ žličice) suhog ili instant kvasca
* 4 žlice mlake vode
* 1 žličica soli
Priprema:
1. Zagrijte mlijeko i ulijte ga u zdjelu
za miksanje. Dodajte krumpire, šećer i maslac i ručno umiješajte. Kada
se smjesa ohladi dodajte 1 ½ šalicu brašna i jaje miješajući ručno dok
se sastojci ne prožmu.
2. U drugoj zdjeli otopite kvasac u vodi
i zatim ga dodajte smjesi od krumpira. Posolite i izmiješajte sastojke.
Pokrijte i ostavite tijesto na toplom mjestu oko sat i pol da se
odmori.
3. Dodajte preostalu 1 ½ šalicu brašna, a
zatim koristeći se nastavkom za miješanje kruha, miksajte sedam minuta
ili mijesite 10 minuta ručno. Tijesto stavite u čistu namašćenu zdjelu i
pustite da se diže dok ne se volumen ne udvostruči.
4. Zagrijte pećnicu. Tijesto stavite u
okrugli pleh, pokrijte i pustite da se ponovo digne. Na vrhu plitko
zarežite tijesto i pospite s malo brašna. Pecite 30 – 40 minuta.
0 komentari:
Objavi komentar