Ovo su tri znaka da niste dobro oprali zube



Najvažniji je dio oralne higijene je pranje zuba. Naime, ova navika štiti vaše zube i desni od brojnih bolesti uzrokovanih brojnim bakterijama.
Da li ste sigurni da pravilno perete vaše zube? Ovih nekoliko znakova će vam pokazati da to radite pogrešno:
</div> <div id='passback-wbadd5000dc'></div>
1. Ako su vam zubi hrapavi
Hrana koju uzimamo tokom dana miješa se sa pljuvačkom, pa tako ostavlja tragove na zubima. Kada zube dodirnete jezikom, možete osjetiti kako caklina nije glatka - kakva inače treba biti. 
Naime, ako se desi da i nakon četkanja na nekim dijelovima zuba osjetite isto, to je prvi znak da vaši zubi nisu dovoljno iščetkani. Zube četkajte barem minutu duže ili dok vam zubi ne postanu potpuno glatki.
2. Ako vam se oko desni nagomilava kamenac
Kamenac se nakuplja na našim zubima baš kao i na sudoperu, ali pravilnim i redovnim četkanjem ga možemo ukloniti na vrijeme.
Ako vam se na vanjskom djelu zuba nakupljaju slojevi koje teško možete ukloniti četkicom, to znači da niste dovljno četkali zube. U tom slučaju trebate posjetiti zubara.
3. Ako vam se desni često upale ili krvare
Gingivitis ili upala desni uzrokovan je sakupljanjem bakterija na zubima. Bakterije polako ulaze ispod desni i tako izazivaju neugodne simptome. Otok zubnog mesa na području oko zuba je prvi znak upale.
Vrlo je važno da tokom četkanja četkicom zahvatite i dio desni, te ih laganim kružnim pokretima masirajte. Kada je riječ o zadnjim zubima, oni su zaista najizloženiji bakterijama, pa je važno da se detaljno iščetkaju četkicom.

0 komentari:

Objavi komentar